VETERINARSKO - MEDICINSKI REČNIK
There are 4252 entries in this glossary.Term | Definition |
---|---|
pasterizacija |
- postupak izlaganja namirnica (najčešće tečnih, posebno mleka) temperaturi 55-70°C radi produženja roka trajanja.
Pasterizacija je proces uništavnja vegetativnih formi mikroorganizama uz istovremenu inaktivaciju enzima u hrani. Postiže se izlaganjem namirnica letalnom vremenu i letalnoj temperaturi koji su različiti za različite vrste hrane i referentne mikroorganizme. Pasterizacijom se uništavaju bakterije, a da se pri tome bitno ne mijenja sastav, ukus i prehrambena vrednost namirnice. Međutim svakim toplotnim tretmanom dolazi do degradativnih procesa u hrani kao što je gubitak vitamina, pigmenata i sl. Vrlo često se pasterizuje mleko kao i sokovi marmelade, kompoti i sl. Mleko se pasterizuje izlaganjem temperaturi 63°C 30 min., zatim se brzo hladi i skladišti na temperaturi ispod 10°C. Pivo i vino zagrijava se 20 min na 60°C. Pasterizacija je dobila ime po francuskom hemičaru Louis Pasteuru koji je prvi primenio ovu metodu. |