Dobro došli,
gost
|
Tema: ishrana za bolju muzu
ishrana za bolju muzu 18 dec 2011 12:11 #1566
|
nedavno sam kupila sebi kravicu 1 tele otelila i sad je steona.nisam prije imala životinja pa da mi pomognete savjetima kako da je najbolje hranim za sto bolju mužu jer kao prvoteljka ne daje puno 7-8l dnevno.dali je bolji repicin rezanac ili soja kukururuz ili hvala
|
Poslednja izmena: 07 okt 2012 08:10 od ševo.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: ishrna za bolju muzu 18 dec 2011 19:52 #1567
|
Evo jednog teksta koji sam nasao na netu:
Uticaj ishrane na proizvodnju i sastav mleka mleka Na proizvodnju i sastav mleka utiče veliki broj genetskih i paragenetskih činilaca: rasa i starost grla, zdravstveno i fiziološko stanje, faza laktacije, broj,faza i efikasnost muže, ishrana u periodu odgajivanjai pripreme za narednu laktaciju, ishrana tokom laktacije, tip obroka i kvalitet hrane i uslovi spoljašnje sredine. Adekvatnom ishranom ženskog podmlatka namenjenog priplodu postiže se sa jedne strane uspešan razvoj grla i pravovremeno prvo teljenje, a sa druge strane visoka proizvodnja mleka u prvoj laktaciji.Prvih dana po teljenju luči se kolostrum specifičnog sastava namenjenog za ishranu podmlatka. Od petog dana pa nadalje mleko se koristi i za ljudsku ishranu. Na početku muže izlučuje se veća količina mleka sa manje mlečne masti. Posle toga pa sve do kraja muže količina opada a masnoća mleka se povećava. Najviše masti ima u poslednjim mlazevima mleka.Iz zadnjih četvrti vimena krave daju više mleka nego iz prednjih. Takođe broj muža u toku dana utiče na količinu i sastav mleka. Pri dvokratnoj i trokratnoj muži krave daju najviše mleka ujutru ali sa manjom količinom masti. Trokratnom mužom ostvaruje se veća dnevna proizvodnja mleka za 15-20%. Estrus i oboljenja remete količinu i masnoću mleka. Ekstremno visoke i niske temperature i visoka vlažnost vazduha dovode do opadanja mleka. Ishrana je najvažniji spoljni činilac koji utiče na količinu a u izvesnoj meri i na sastav mleka . Najveći uticaj ishrana ima u srednjoj fazi laktacije. Na količinu i sastav mleka može se uticati tipom i sastavom obroka , koncentracijom i visinom svarljivosti hranljivih materija međusobnim odnosom kabaste i koncentrovane hrane. Sa povećanjem zastupljenosti koncentrata u SM obroka krave postižu veću maksimalnu mlečnost u prvoj fazi laktacije.Zastupljenost celuloznih vlakana u obroku takođe bitno utiče na količinu a naročito na masnoću mleka. Opadanje masnoće mleka je redovna pojava i u prelaznom periodu ishrane naročito pri prelazu sa suve na svežu zelenu hranu.koja je inače lako svarljiva.Zastupljenost minerala i vitamina u mleku zavisi od njihove količine u obroku. Zastupljenost vitamina A u mleku zavisi od količine karotina u obroku. PSSS Kraljevo doo Ljiljana Nerandžić, dipl. inž. |
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: azrakoss
|