Dobro došli,
gost
|
Tema: cadjava prasad
cadjava prasad 19 jul 2011 14:58 #1237
|
Imam farmu svinja,kotim 14 krmaca,pojavio mi se problem za koji sam saznao da se zove cadjavost prasadi,veterinar mi je dao lijek kojim kvasim krpu i skidam fleke.Medjutim ne pomaze i stanje je sve gore,mozete li mi dati savjet sta da radim,ima li lijek,koji je i kako se dozira?Unaprijed hvala,i ako moze sto prije u pitanju mi je citavo domacinstvo.
|
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: cadjava prasad 19 jul 2011 18:21 #1238
|
Nije dovoljan samo lokalni tretman promena na koži, u pitanju je bakterijsko oboljenje kože koje mora da se tretira antibiotikom (min. 3 dana terapije ili da se aplikuje depo preparat), a pored toga nije loše dati kortikosteroide i vitamine. Ovakvu terapiju treba da sprovede tvoj veterinar i ne bi trebalo da bude problema.
Što se tiče samih promena na koži, potreban je određeni period da nestanu, ne mogu nestati od jednog lokalnog tretmana, znači strpljenje. |
|
Odg: cadjava prasad 20 jul 2011 17:05 #1241
|
a jeli to znaci da se moraju tretirati i krmace ili samo prasad,ili obadvoje?
|
|
Odg: cadjava prasad 20 jul 2011 22:49 #1242
|
Lečiš prasad, a krmačama bi trebao da ubaciš u hranu neki premiks koji sadrži cink
|
|
Odg: cadjava prasad 27 avg 2015 16:40 #5912
|
Znam da je tema stara,ali me interesuje,a nisam pronasao na net-u.Prasad u jednom leglu su mi obolela od cadji-krmaca se nalazi u boxu-ukljestenju koji sam pozajmio,a tamo je bilo da je od 15 prasadi ostalo 4 zbog cadji.Pogresio sam ,nisam izvrsio dezinfekciju boxa i sad imam bolest cadji u dvoristu.Posto je uzrocnik bakterija-koji su uzrocnici prenosenja,koliko ova bakterija moze da prezivi recimo na zidu svinjca,hoce li taj svinjac ostati izvor zaraze i ako izvrsim krecenje i dodam hlor u krec?Da li krmaca ostaje trajni prenosilac ove bakterije tj.da li je mogu ostaviti ili da je skartiram.Kad ulazim u drugi svinjac menjam cizme,a izmedju ova dva svinjca je prazan obor.Krmace u hrani redovno dobijaju Gebijev saplement za krmace,minazel,suncokretovu i sojinu sacmu i kukuruz,14 dana pre prasenja su dobile inekcije protiv parazita,za vreme prasenja su dobile penstrep i oxitocin,posle prasenja su dobile multi vitamin inekcije,prasicima su iseceni zubi 2-gi dan,3-ci dan su dobili gvozdje i multi vitamin,izgledali su odlicno nisu postojali uzroci za oboljevanje koji se navode u opisu bolesti.
|
|