Dobro došli,
gost
|
Tema: Bobičavost svinjskog mesa
Bobičavost svinjskog mesa 08 dec 2014 17:47 #5566
|
Da li je Bobičavo meso jestivo u bilo kojem načinu prehrane?
|
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Bobičavost svinjskog mesa 08 dec 2014 18:39 #5567
|
PRAVILNIK O NAČINU VRŠENJA VETERINARSKO-SANITARNOG PREGLEDA I KONTROLE ŽIVOTINJA PRE KLANJA I PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG POREKLA
Član 47 Meso, srce i mesnata slanina zaklane životinje nisu higijenski ispravni za javnu potrošnju: 1) ako je kod zaklanih goveda, junadi, teladi, bivola, ovaca, koza i svinja utvrđena jaka bobičavost. Meso se ocenjuje kao jako bobičavo ako se na mestima koja se obavezno pregledaju zarezivanjem i u ostalim mišićima trupa nađe ukupno više od 10 bobica ili ako je meso bobičavih životinja organoleptički promenjeno, bez obzira na broj nađenih bobica. Meso koje sadrži degenerisane i kalcificirane bobice ocenjuje se isto kao i u slučaju nalaza živih bobica; Član 51 Meso i organi su uslovno higijenski ispravni za javnu potrošnju: ako je kod zaklanih goveda, junadi, teladi, bivola, ovaca, koza i svinja utvrđena slaba bobičavost (kod goveda Cysticercus bovis s. inermis, kod ovaca i koza Cysticercus bovis, a kod svinja Cysticercus cellulosae), odnosno kad se na mestima koja se obavezno pregledaju zarezivanjem i u ostalim mišićima trupa nađe ukupno manje od 10 bobica i ako su nađene bobice odstranjene. Član 52 Uslovno higijenski ispravno meso i organi zaklanih životinja osposobljavaju se za javnu potrošnju; smrzavanjem, kuvanjem, sterilizacijom, soljenjem ili salamurenjem mesa i organa slabo bobičavih goveda, ovaca i koza; Član 53 Uslovno higijenski ispravno meso osposobljava se za javnu potrošnju na sledeći način: ako se meso slabo bobičavih svinja, goveda, ovaca i koza osposobljava za javnu potrošnju smrzavanjem, trup, glava i organi se moraju držati u prostoriji za smrzavanje dok se u dubini mišića ne postigne temperatura od - 10°C koja će se održavati najmanje 10 dana ili temperatura od - 20°C koja će se održavati najmanje tri dana. |
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|