Dobro došli, gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

Tema: Bobičavost svinjskog mesa

Bobičavost svinjskog mesa 08 dec 2014 17:47 #5566

  • grgicmato
  • grgicmato's Avatar
  • VAN MREŽE
  • Fresh Boarder
  • Poruka: 1
  • Karma: 0
Da li je Bobičavo meso jestivo u bilo kojem načinu prehrane?
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Bobičavost svinjskog mesa 08 dec 2014 18:39 #5567

  • ševo
  • ševo's Avatar
  • VAN MREŽE
  • Administrator
  • Poruka: 338
  • Primljeno zahvalnica: 35
  • Karma: 12
PRAVILNIK O NAČINU VRŠENJA VETERINARSKO-SANITARNOG PREGLEDA I KONTROLE ŽIVOTINJA PRE KLANJA I PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG POREKLA

Član 47
Meso, srce i mesnata slanina zaklane životinje nisu higijenski ispravni za javnu potrošnju:
1) ako je kod zaklanih goveda, junadi, teladi, bivola, ovaca, koza i svinja utvrđena jaka
bobičavost. Meso se ocenjuje kao jako bobičavo ako se na mestima koja se obavezno
pregledaju zarezivanjem i u ostalim mišićima trupa nađe ukupno više od 10 bobica ili ako je
meso bobičavih životinja organoleptički promenjeno, bez obzira na broj nađenih bobica.
Meso koje sadrži degenerisane i kalcificirane bobice ocenjuje se isto kao i u slučaju nalaza
živih bobica;

Član 51
Meso i organi su uslovno higijenski ispravni za javnu potrošnju:
ako je kod zaklanih goveda, junadi, teladi, bivola, ovaca, koza i svinja utvrđena slaba
bobičavost (kod goveda Cysticercus bovis s. inermis, kod ovaca i koza Cysticercus bovis, a
kod svinja Cysticercus cellulosae), odnosno kad se na mestima koja se obavezno pregledaju
zarezivanjem i u ostalim mišićima trupa nađe ukupno manje od 10 bobica i ako su nađene
bobice odstranjene.

Član 52
Uslovno higijenski ispravno meso i organi zaklanih životinja osposobljavaju se za javnu
potrošnju;
smrzavanjem, kuvanjem, sterilizacijom, soljenjem ili salamurenjem mesa i organa slabo
bobičavih goveda, ovaca i koza;

Član 53
Uslovno higijenski ispravno meso osposobljava se za javnu potrošnju na sledeći način:
ako se meso slabo bobičavih svinja, goveda, ovaca i koza osposobljava za javnu
potrošnju smrzavanjem, trup, glava i organi se moraju držati u prostoriji za smrzavanje dok
se u dubini mišića ne postigne temperatura od - 10°C koja će se održavati najmanje 10 dana
ili temperatura od - 20°C koja će se održavati najmanje tri dana.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Oglasi za posao

veterina.info fan box