Dobro došli,
gost
|
Tema: Anestezija kod svinja
Anestezija kod svinja 12 apr 2011 11:17 #910
|
Zanima me kakvu anesteziju kolege koriste kod carskog reza svinja. Cuo sam vise predloga, pa me zanimaju vasa iskustva. Ovi sto je ne koriste i rade carski rez na zivo neka ne piskaraju. Jer ih srecem na svakom koraku kada spomenem ovo pitanje, tako da su mi se smucili.
|
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: Anestezija kod svinja 22 maj 2011 19:30 #1068
|
Otprilike, da svi rade na zivo:)
Ja obicno prvo sediram maksimalnom dozom(uglavnom ACP), sacekam 20min i koristim lokalno Lidokain! |
Zahvalnici: goxyvet
|
Odg: Anestezija kod svinja 23 maj 2011 12:20 #1070
|
Acepromazin je poprilicno siguran i nisam video nezeljene reakcije na njega. Vec koriscenje ketamina nosi po meni nepozeljno visok rizik, jer se pojedine zivotinje jednostavno ne probude( i to ne mali broj, i ako se sve uradi u propisanim dozama). Takva su iskustva i svih drugih kolega koje znam.
Acepromazin i lokalna su u kombinaciji zaista dobitno resenje, kao sto i postovani kolega rece. Rad potpuno na zivo, kao i kod vadjenja jajnika je i po meni cist varvarizam. Svinje jesu jako problematicne za opstu anesteziju, i ma koliko bilo lepo i lagodno raditi tako, kod svinja je rizik zaista preveliki. Naravno, ovo je samo neko moje misljenje. |
veterina.info ***prvi i najveci***
Zahvalnici: goxyvet
|
Odg: Anestezija kod svinja 05 okt 2011 16:40 #1441
|
anesteziaja svinja prilično sigurna 1 ml 10% ketamina i/v i 2,5 ml bensedina i/v.
|
|
Odg: Anestezija kod svinja 05 okt 2011 16:57 #1442
|
Anestezija svinja,dosta sigurna, nije bilo komplikacija; 1ml 10% ketamina i/v na 100 kg TM i 2,5 ml bensedina i/v na 100 kg TM.
|
|