Dobro došli,
gost
|
Tema: "Strucnost" rada nekih kolega veterinara
Odg: "Strucnost" rada nekih kolega veterinara 24 jul 2012 13:03 #2488
|
Postovane kolege.
Samo da Vam nesto kazem, a nesto zamolim, ako je moguce. Rekao bih Vam da sve negativno sto ikad kazem na forumu ili uzivo, u realnom zivotu, vezano za struku, ima za cilj jedino da se strucne greske ili necije neadekvatno postupanje personalizuje, a ne da zbog pojedinaca trpi citava struka. Kolege koji se trude da rede po pravilima struke "koliko mogucnosti dozvoljavaju" svesrdno podrzavam u tim naporima. Sad molba. U cilju koji nam je valjda zajednicki, a to je pomoci nekome, molio bih Vas da svoje doktorske titule i Vukove diplome stavite na raspolaganje ljudima koji ovde traze pomoc. Hvala i svako dobro! |
veterina.info ***prvi i najveci***
Poslednja izmena: 24 jul 2012 13:03 od Hardvet.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
|
Odg: "Strucnost" rada nekih kolega veterinara 25 jul 2012 04:54 #2490
|
Hardvet,
To je zaista dobar apel i savet. Licno nisam jurila za novcem i mnogo puta sam pomogla i zivotinjama, i ljudima, ne trazeci bilo sta zauzvrat. Inace sam oko deset godina u rukovodstvu jednog od poznatijih udruzenja za zastitu zivotinja iz Srbije, i odlicno znam koliko su postojeci zakoni neprimenjeni u Srbiji, posebno u vezi sa zivotinjama. Pojedinci i citave institucije uopste ne rade po zakonima, i zapravo su prvi koji ih krse. Kada sam pokusavala u praksi primeniti i sprovesti zakone, nailazila sam na neverovatan otpor i cak otvorenu osudu od strane pojedinih kolega, ali posebno od strane veterinarskih inspektora, koji, na primer, u slucaju prijave neuslovnog drzanja zivotinja, a narocito zlostavljanja, trovanja ili nekog drugog nacina ubistva zivotinje odbijaju da izadju na teren, policija odbija da obavi svoj deo posla, isto kao i zaposleni u sudovima. U mnogim slucajevima nisu uopste informisani o postojecim zakonima i kako ih sprovesti. Moral i etiku da ni ne pominjemo (primer: ucestvovanje veterinara u nehumanim i nezakonitim nacinima ubijanja pasa i macaka bez vlasnika - pogresno nazvane eutanazijom, koja bi trebalo da je ubistvo iz samilosti zivotinje koja pati, a ne zdravih zivotinja)... Naglasavam da se sve pobrojano ne odnosi samo na veterinarsku profesiju, nego na sve u Srbiji. Ne moze se promeniti ni jedna sitnica nabolje, ako se ne vodi racuna o tome STA treba menjati, a u te svrhe bi mogla posluziti i ova diskusija. Ali da bi neka drzava i drustvo postali bolje mesto za zivot, promene na globalnom planu desavaju se samo kada svi menjamo SEBE SAME, i time se desavaju i promene u drzavi i na celoj planeti. Menjati mozemo samo sebe, druge ne mozemo promeniti. Mozemo samo pokusati da ih edukujemo ili zakonima (koje treba sprovesti!) naterati da rade onako kako je najbolje. |
|
Odg: "Strucnost" rada nekih kolega veterinara 25 jul 2012 13:31 #2491
|
Amin!
|
veterina.info ***prvi i najveci***
|
Odg: "Strucnost" rada nekih kolega veterinara 27 jul 2012 14:36 #2494
|
U principu se slažem da neke stvari treba da se reše. Činjenica je da tim stvarima treba da se bavi komora.
Na žalost, ti koji šiju kuju ribarskim koncem, često , nemaju ni internet, niti su članovi komore, a mnogi nisu nikada ni diplomirali. Slažem se i sa knstatcijom da prljav veš treba prati u kući, ali isto tako smatram da treba iznova i iznova apelovati na klijente da shvate da se operativni zahvati na vrše na livadi i u kući, na kuhinjskom stolu. Da nije isti kvalitet usluge (bar kad je rad sa kućnim ljubimcima u pitanju) u ambulanti i naterenu i da nije ono što je "jeftinije" iznimno podjednako kvalitetno kao i ono što je za nijansu skuplje. Mladim kolegama, takođe, treba sugerisati da im nije svako prijetelj i da će ih prvi ti "prijatelji" koji ih ubede da rade jeftino, van ambulante, okačiti na internet da se "podiče" svojim radom. |
veterinar
|
Odg: "Strucnost" rada nekih kolega veterinara 29 jul 2012 03:33 #2502
|
Upravo tako - najgori neprijatelji su upravo kolege, nazalost.
|
|
Odg: "Strucnost" rada nekih kolega veterinara 29 jul 2012 05:49 #2504
|
Imate na ovom delu foruma predlog da se otvori poseban deo namenjen sam DVM u kojem mozemo upravo o ovakvim i slicnim stvarima pisati, razmenjivati iskustva pa ako treba i imenom i prezimenom kritikovati odredjenu osobu!Na vama ostaje da vidimo dali ce ova ideja da zazivi u praksi!O ovakvim i slicnim stvarima treba pricati, ali neka to bude za zatvoren , uzi,strucan deo ljudi , veterinara koji se bave ovim poslom i koju zele da profesija DVM dobije pravo mesto u ovoj "normalnoj" sadasnjici.
Posto sam dosta stariji od vas, imao sam prilike da radim u "ono" vreme kada sam bio g-din doktor, sa svim uvazavanjem i nazalost sada kada svi znate kako nam je! |
|